Titlul proiectului:

IMBUNĂTĂȚIREA SERVICIILOR ACORDATE ÎN DOMENIUL HEMATOLOGIEI ȘI ONCOLOGIEI PEDIATRICE ÎN ROMÂNIA, PRIN ACHIZIȚIA DE BUNURI, SERVICII ȘI LUCRĂRI DE SPECIALITATE

Numele Promotorului de Proiect (PP):

Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București

Numele partenerilor de proiect:
Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “Louis Turcanu” – Partener 1
Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca – Partener 2
Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii «Sf. Maria» Iași – Partener 3

Descriere pe scurt a proiectului:

În prezent, peste 70% dintre copiii și adolescenții cu cancer pot fi vindecați, iar pentru unele tipuri specifice de tumori, aproape toate cazurile pot fi vindecate. Tratamentul este intensiv, de lungă durată și complex. Șansele de supravietuire satisfăcătoare sunt direct proporționale cu gradul de dotare a centrelor de tratament precum și cu gradul de specializare a colectivelor multidisciplinare formate din medici, asistenți și specialiștii în sănătate. Asigurarea unor asemenea servicii cer un suport financiar adecvat. Din păcate centrele de tratare a bolilor în cancerul copilului din România au o dotare precară, în multe situații fiind depășite din punct de vedere tehnic și functional având o vechime de peste 25 de ani, iar în alte situații lipsind cu desăvârșire. De asemenea, cea mai mare parte a secțiilor care tratează bolile de cancer la copii nu au beneficiat de investiții în amenajarea și modernizarea spațiilor în ultimii 25 de ani.

Din aceste motive sunt situații când copii bolnavi, cu o speranță de viață ridicată și care în mod normal sunt tratabili, în România nu au mai reușit să invingă boala. În țara noastră sunt înregistrați un număr mare de copii bolnavi de cancer. Anual sunt înregistrate 500 de cazuri noi/an și 5000 de copii și adolescenți cu cancere în tratament, în diferite faze evolutive ale bolii; rata de diagnostic tardiv, în stadii avansate ale bolii în care foarte puțini supraviețuiesc este de aproximativ 50% . Cauza principala a diagnosticului tardiv și implicit a ratei scăzute de supraviețuire și vindecare este lipsa dotărilor corespunzatoare a centrelor de oncologie pediatrică precum și lipsa amenajarilor adecvate a secțiilor în care aceștia sunt tratați.

Pentru a putea trata afecțiunile maligne ale copiilor se impune de urgența, dotarea și modernizarea centrelor de hematologie și oncologie pediatrică, acesta fiind obiectivul principal al proiectului de față. De asemenea, proiectul de fata are in vedere cresterea calitatii asistentei medicale de hematologie-oncologie pediatrica prin sesiuni de pregatire si instruire a personalului implicat in tratarea acestor boli.

Numărul specialiștilor, medici și asistente, care își desfașoară activitatea în domeniul hematologiei și oncologiei pediatrice în prezent este foarte mic deoarece aceasta subspecialitate a fost desființată în România în urmă cu 10 ani, asfel încât nu s-au mai format specialiști noi.

Obiectivele proiectului:
Îmbunătățirea asistenței medicale în domeniul hematologiei și oncologiei pediatrice în România, prin asigurarea infrastructurii de bază pentru un numar de 4 centre regionale din țară.

Proiectul își propune să crească rata de diagnostic în stadii precoce, curabile a cazurilor de hematologie și oncologie pediatrică, precum și rata de vindecări, folosind infrastructura modernă ce va fi achiziționată prin proiect.

Rezultatele proiectului:

Rezultatele principale ale proiectului vor fi crearea unor centre dotate corespunzator pentru diagnosticul precoce complet și complex, conform standardelor actuale, premisa esențială pentru stabilirea planului de tratament oncologic multidisciplinar a cazurilor de hematologie și oncologie pediatrică, monitorizarea evoluției acestor cazuri, dar și crearea și asigurarea suportului la nivel de resurse umane. Aceste rezultate se vor regăsi la nivelul celor patru centre dotate la nivel național: București, Iași, Cluj, Timișoara.

Obiective specifice:

Obiectivele de proiect specifice:

  1. Diagnosticul precoce și de acuratețe, cu echipamentele performante ce vor fi achizitionte prin proiect
  2. Asigurarea monitorizării imagistice intraterapeutice și postterapeutice a răspunsului la tratamentul multidisciplinar, premisa esențiala a stabilirii celui mai potrivit plan de tratament în orice stadiu evolutiv al bolii.
  3. Cursuri de instruire pentru îmbunătățirea activității personalului (medici, asistente, infirmiere) care lucrează în hematologie și oncologie pediatrică, urmate de atestare a CMR și OAMR.
  4. Publicitate în mass media pentru a semnala noile mijloace de diagnostic imagistic și pentru a informa populația asupra importanței diagnosticului precoce în bolile hematologice și oncologice la copil.
  5. Asigurarea vizibilitații, diseminării și promovării proiectului pentru populațiile la risc dar și pentru populația generală.

Rezultate estimate/output/rezultate ale proiectului

  • Cresterea procentului de cazuri de hematologie – oncologie pediatrică diagnosticate precoce și rezultate terapeutice îmbunătățite datorită planului de tratament multidisciplinar adaptat categoriei de risc a pacientilor cu implicații pozitive asupra supraviețuirii.
  • Evaluarea pre-terapeutică pentru stabilirea gradului de extensie al bolii, al stadiului bolii, conform căruia este elaborat planul de tratament multimodal adaptat fiecărui caz în parte.
  • Adaptarea planului de tratament oncologic multidisciplinar în funcție de răspunsul la tratament, stabilit și prin evaluare imagistică RMN.
  • Diagnosticul recidivelor în faze incipiente prin monitorizare posterapeutică, în care tratamentul poate controla boala.
  • Evaluare imagistică esențială pentru chirurgia oncologică în sfera ORL, abdomen și pelvis precum și în neurochirurgie (tumorile de trunchi cerebral și spinale nu pot fi detectate de imagistica CT).
  • Instruirea unui număr de 289 specialiști medicali selectați din cadrul fiecărui partener, în scopul îmbunătățirii activității personalului la medici, asistente și infirmiere care lucrează în hematologie și oncologie pediatrică.
  • Stabilirea planului de radioterapie prin achiziție de date CT + RMN, ceea ce minimizează efectele secundare ale iradierii.

Prin implementarea prezentului proiect se dorește:

  • Achiziționarea de echipamente, cu care se vor obține rezultate îmbunătățite datorită tratamentelor adaptate categoriei de risc a pacientilor cu implicații pozitive asupra supraviețuirii, și anume:
  • 3 Aparate RMN (București, Iași, Cluj);
  • 3 Sistem de monitorizare la distanță (București, Iași, Cluj);
  • 3 Aparate de anestezie (București, Iași, Cluj);
  • Sistem de monitorizare la distanță și anestezie pentru aparatul de radioterapie și CT-ul pentru plan de tratament (București);
  • EKG portabil (București);
  • Ecograf portabil (Timișoara);
  • Criocilindru pentru stocare azot lichid și alimentare (Timisoara);
  • Aparat pentru dozare nivele plasmatice (Timișoara);
  • Osteodensitometru (Iași);
  • Analizator toxicologic (Iași);
  • Achiziția de dotări, consumabile și renovarea / reparații camere (zugrăvit, reparații, etc.).
  • Instruirea unui număr de 289 specialiști medicali în scopul îmbunătățirii activității personalului care lucrează în hematologie și oncologie pediatrică (medici, asistente, infirmiere)
  • Achiziționarea de servicii suport pentru implementarea proiectului
  • Realizarea unei campanii de informare, educare și comunicare privind hematologia și oncologia pediatrică
  • Publicitatea activităților și rezultatelor proiectului.